• De Europese Unie is het eens geworden over nieuwe regels voor het toelaten, opvangen en verdelen van migranten.
  • Asielzoekers worden in een kansrijke of minder kansrijke groep opgedeeld en krijgen op basis daarvan een verschillende grensprocedure.
  • Het akkoord is een compromis tussen ‘landen van aankomst’ als Italië en Griekenland, ‘landen van bestemming’ zoals Nederland en Duitsland.
  • Lees ook: Immigratie blijft ‘netto’ zeer hoog in eerste helft van 2023, als je Oekraïne-effect eruit haalt

De Europese Unie is het eens geworden over nieuwe regels voor het toelaten, opvangen en verdelen van migranten. Het akkoord geldt, na een jarenlange impasse, als een grote doorbraak.

Onder meer zullen immigranten voortaan meteen aan de Europese buitengrenzen in twee verschillende groepen worden opgedeeld. Na een screening komt er één groep van mensen afkomstig uit landen waarvan de kans op asiel groot is en een andere groep uit landen waarvan de kans klein is. Die twee groepen volgen daarna een verschillende grensprocedure.

“Op die manier is de kans verzekerd dat mensen in echte nood bescherming krijgen en de anderen begeleid worden bij een efficiënte terugkeer”, reageert Europarlementariër Jeroen Lenaers, die mee heeft onderhandeld over het akkoord. Volgens de nieuwe migratieafspraken wordt bovendien de Europese databank met vingerafdrukken van asielzoekers uitgebreid met extra persoonsgegevens.

Onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement bereikten woensdag na dagen onderhandelen overeenstemming. Om de regels te kunnen invoeren moeten het parlement en de lidstaten ze nog officieel goedkeuren. Dat is doorgaans een formaliteit, al is weinig in Brussel zo delicaat en hachelijk als een nieuw migratiebeleid.

Akkoord EU over nieuwe migratieregels

De onderhandelaars wilden er per se nu uitkomen, voor ze worden weggedrukt door de Europese verkiezingen van juni en het werk hoogstwaarschijnlijk opnieuw zou moeten beginnen. De sterren stonden zelden zo goed, meenden ze.

Zowel het Europees Parlement als de nationale regeringen voelen de druk, nu weer meer migranten de gevaarlijke tocht naar Europa maken. Zij vrezen dat radicaal-rechts, met bijvoorbeeld de Nederlandse verkiezingswinnaar PVV, veel voordeel heeft bij nog langere stilstand.

Het akkoord is een compromis tussen 'landen van aankomst' als Italië en Griekenland, 'landen van bestemming' als Nederland en Duitsland en met name Oost-Europese landen die liever helemaal geen migranten opnemen. Het bevat behalve afspraken over het screenen van asielzoekers aan de buitengrenzen van de EU ook afspraken over het verdelen van asielzoekers over andere lidstaten wanneer er veel arriveren.

In dat laatste geval kunnen landen die de toestroom of opvang niet aankunnen meebetalen aan de opvang van asielzoekers in een ander EU-land via een bijdrage aan een Europees solidariteitsfonds.

LEES OOK: Liever tomaten importeren dan tomatenplukkers: massale arbeidsmigratie geen goed idee, vindt directeur van het CPB